Valaistus kesämökille ja tunnelmaa pimeneviin iltoihin


Sään lämmetessä on mukavaa viettää enemmän aikaa ulkona. Monille suomalaisille tarkoittaa samalla sitä, että ulkona vietetty aika tapahtuu kesämökillä.  Jos siis omistat jo kesämökin tai suunnittelet sen rakentamista, on tärkeää, että harkitset huolellisesti valaistusta. 

Ennen kuin innostut rakentamaan kesämökin, mieti hetki, tarvitsetko todella sähköistä valaistusta. Onko kesämökistäsi tulossa paikka, jota käytät vain kesäisin vai ympäri vuoden? Mieti myös sitä, mihin aikaan päivästä käytät sitä eniten? Onko se vain olemassa käytännön projekteja varten vai vain kärjistetysti torkkumiseen auringonpaisteessa?

Jos kesämökki on pelkkä suoja päivän kuumuudelta, ei valaistuksen suunnittelu ole välttämättä yhtään tärkeää (toki sitä on hyvä olla iltoja varten!). Jos taas näet käyttäväsi sitä ennen kaikkea tai ainakin runsaasti lukemiseen tai illanviettoon viinilasillisen kera, valaistus on ehdottomasti sinua varten. Valaisuun tarvitset tietenkin kunnolliset ja asianmukaiset valaisimet, joita on löydettävissä esimerkiksi verkkokaupassa nimeltä https://www.nettilamppu.fi/. Valaisimista hieman lisää seuraavaksi. 

Kesämökin funktio määrittelee valaistuksen tyypin

Tarvitsemasi valaistuksen tyyppi riippuu siitä, miten aiot käyttää kesämökkiäsi. Kesämökki, jossa tehdään paljon arkisia asioita, kannattaa harkita tässä tapauksessa loisteputkivalaisinta, jotta tilasi saa täyttävän valaistuksen. Jos aiot käyttää sitä etätöiden toimistona, sinun on keskitettävä valoa työtilaan. Sijoita valonheittimet siis työpöydän yläpuolelle. Mutta sitten taas puhtaasti vapaa-ajanviettoon tarkoitetut kesämökit ovat parhaimmillaan pehmeän ylävalaistuksen hallitsemia. Myös lattiavalaisimien ja pöytävalaisimien luoma lämpimä valo toimii niissä mainiosti.

Niin sanotut väliaikaiset valaisimet saattavat hyvinkin olla halvin ja simppeli ratkaisu kesämökin valaistukseen. Niillä on mahdollista antaa tilaan valoa paristokäyttöisillä valaisimilla. Jos on tarve saada kestävämpi ratkaisu, voi sähköjen vetäminen kesämökkiin on melkoisen varmasti paras vaihtoehto. On totta että tämä vaatii hieman enemmän budjetointia ja suunnittelua, mutta se voi olla sen väärti. Tämän vuoksi sinun tulee ottaa yhteyttää sähköasentamisen ammattilaiseen joka osaa kertoa tämän projektin keston, vaativuuden ja hintalapun. Yksi mahdollisuus on tietenkin se, että otat käyttöön vihreimmän sähkön tällä hetkellä ja voit hankkia katolle asennettavat aurinkopaneelit, jotka tuottavat sähköä valoihisi!

Valaistus kesämökin ulkopuolella

Kesämökin sisätilojen lisäksi on varsin järkevää miettiä, kuinka ulos saisi valaistuksen järkevimmin hoidettua. Alkusyksystä Suomen illat ovat lämpimiä, mutta pimeys alkaa laskeutua jo elokuussa, joten ulkonakin olisi kiva iltaisin viettää aikaa myös sen jälkeen kun aurinko on laskenut. 

Monissa kesämökeissä on terassi etupuolella, jossa vietetään aikaa aamusta iltaan ja joskus yöhönkin. Se voidaan valaista pienillä ja yksinkertaisilla valaisimilla, jotka voidaan upottaa terassin puiden reunoihin. Näin tämä ratkaisu voi antaa koko tilalle tunnelmallisen hehkun. Eikä hätää, jos terassia ei mökiltä löydykään. Vaikka et omistaisikaan terassia, voit silti valaista esimerkiksi ympäröivää nurmikkoa vaikkapa siten, että lisäät kesämökkiin seinävalaisimia. Jos taas teknisesti mahdollista, voit myös asennuttaa retrohenkisen lyhtypylvään pihalle, joka tuo valoa mukavasti ja näyttää vieläpä kaiken lisäksi hienolta.

Ei kannata unohtaa myöskään sitä, mikä on tärkeintä kesämökin valaistuksessa. Se on useimmiten tunnelma. Illan laskeutuessa on onni, kun lämmin valo tekee rauhoittavan tunnelman kesämökkisi hiljaisuudessa ja rauhallisuudessa.

Summa summarum

Olipa sitten valaistusratkaisusi mikä tahansa, pyri kuitenkin aina siihen että valaistus mökilläsi on kaunis, mutta käytännöllinen. Edellä mainitut esimerkit ovat sitä varten, että saat niistä itsellesi hyviä ideoita, joita voit sitten jalostaa omaan makuun sopivaksi. On kuitenkin niin, että jokaisella on oma maku eivätkä kaikki ratkaisut sovi kaikille – esimerkkinä vaikkapa mainitsemamme lyhtypylväs: vaikka monet pitävät sellaisesta, ei voida olettaa että juuri sinä pitäisit siitä. Mökkisi valaistus tuleekin olla henkilökohtaisesti sinulle sopiva.