Pientä asuntoa sisustamassa – lue vinkit

pienen kaksion sisustus

Pienten asuntojen sisätiloja on monenlaisia. Niitä on kaikenkokoisia ja kaiken tyylisiä. Sisustus voi olla kaikkea, mitä haluat sen olevan. Se voi olla minimalistinen, tyylikäs tai rohkea. Ehkäpä artikkelimme kertoo sinulle, mitä olet etsimässä. 

Pienen kaksion sisustus voi olla joskus helppoa, kun ei ole suurta neliömäärää koristeltavana. Asuntojen pohjaratkaisut ja neliömäärät vaihtelevat, joten tästäkin syystä  asuntojen sisustukseen ei ole olemassa yhtä ainoaa värimaailmaa. Joitakin yleispäteviä neuvoja kuitenkin on olemassa. 

Pehmeä vaaleanpunainen sävy on naisellinen, mutta ei liian äklö. Pinkissä toimii parhaiten värisävy nimeltään blush, joka sopii yhtä hyvin neutraalien ja valkoisen kanssa. Perinteinen valkoinen saa huoneet tuntumaan suuremmilta kuin ne ovat. Suomessa todennäköisesti seinät ovat valmiiksi valkoiset. Harmaat seinät ovat nykyaikaa, ja ne näyttävät parhaimmillaan jopa hienostuneilta. Tummansininen sopii asuntoon, jossa on paljon luonnonvaloa saatavilla. Tämä valinta voi saada huoneen näyttämään suuremmalta. 

Pienen kaksion sisustuksen edut ja haasteet 

Asuntosisustuksen suunnittelu voi olla hauskaa myös silloin kun kyseessä on pienen kaksion sisustus. Vaikka pienessä tilassa on hyvät puolensa, voi koko olla niin etu kuin haittakin, tai ainakin haaste. Pienen kaksion sisustuksessa on hyvä huomioida, että yksi huone voi palvella monia tarkoituksia samanaikaisesti. Pieneen tilaan voi tehdä erilaisia toiminnallisia alueita huonekaluilla, matoilla ja väreillä. Pienessä kaksiossa peili voi kaksinkertaistaa valon asunnossa. Lisäksi se antaa myös vaikutelmaa syvyydestä. Jos taas haluat seinät näyttämään korkeammilta, asenna lattiasta kattoon asti ylettyvät verhot.  

Pienessä kaksiossa tulee tehdä järkeviä ja viisaita huonekalujen ostopäätöksiä. Sanomattakin selvää, että pieneen tilaan tulee valita huonekaluja, jotka ovat säädettävissä tai joita voi liikutella. Kokoontaitettava ruokapöytä on esimerkiksi yksi tällainen. Tällaiset huonekalut ovat todella käteviä mutta ne myös auttavat pitämään sisustuskustannukset alhaisina. Tyhjä tila huonekalujen ympärillä, on olennainen osa modernia asuntosisustusta. Tyhjä tila on tarpeen liikkumisen kannalta, mutta samalla se nostaa esiin huonekaluja. Modernit huonekalut, joissa on näkyvillä olevat jalat, ovat hyvä vaihtoehto saada tyhjää tilaa näkyviin. 

Voit tehdä kaksiostasi myös erityisen ja ainutlaatuisen. Aloita tyhjästä ja valitse väri seiniin. Vaalea sävy saa varmasti huoneen tuntumaan ilmavalta ja avaralta. Kuten aiemmin mainitsimme tummansinisestä sävystä, on sillä etunsa: se voi (kuten monet muutkin tummat sävyt) huijata syvyyshavainnointiasi ja saa huoneen näyttämään suurelta.  

Valitse huonekaluissa ensin sohva tai muut suuremmat esineet, kunhan ne sopivat fyysisesti kaksioosi. Tämän jälkeen sitten pienemmän huonekalut. Lopuksi tila viimeistellään valaistuksella, kuten riippuvalaisimella ja jalkalampulla.  

Pieneen kaksioon luksusfiilistä pienillä kikoilla 

Valaistuksessa on tärkeää muistaa kolme eri tasoa. Yleisvalaistus, työvalaistus ja korostusvalaistus. Upotettu valaistus saattaa kaksiossasi olla jo valmiina, joten se toimii yleisvalaistuksena. Työvalaistus valaisee tietyn alueen, kuten keittiösaarekkeen ja korostusvalaistus korostaa arkkitehtonisia tai koristeellisia asioita. 

Moderneissa ja uusissa kaksioissa on yleensä puhtaat linjat ja minimalistinen, siisti ulkonäkö. Niihin on hyvä lisätä rohkeita värejä, jos uskallusta riittää. Voit kokeilla sävyjä, kuten punaista, sinistä tai keltaista, jotka erottuvat neutraalimpia värejä vasten. Statement-taiteella voit saada hienoja katseenvangitsijoita seinille tai hyllyille. Kannattaa kuitenkin olla varovainen ettei taiteella mennä niin pitkälle, että sisustuskin näyttää sekavalta. Yksi suuri taideteos (taulu tms) toimii paremmin kuin useammat pienemmät taideteokset.  

Voit imitoida luksusasunnon sisustusta lattiasta kattoon ulottuvilla verhoilla, jotka saavat seinätkin näyttämään korkeammilta.  Samalla saat dramaattisen ja ylellisen ilmeen. Valaistuksessa taas luksusfiilistä tuovat korostusvalaisimet. Statement-valojenkin käyttö on sallittua. Mieti statement-valoa vaikkapa riippuvana koristeellisen peilin tai taulun edessä.  Muista kuitenkin olla liioittelematta. Vähemmän on enemmän, ja vähemmillä esineillä voi olla enemmän vaikutusta, varsinkin kun kyseessä on pienen kaksion sisustus.